september 14

0 comments

12 Meest Gemaakte Fouten Bij Het Inrichten van de Woonkamer en Hoe Ze Te Vermijden

By Nelly

september 14, 2020

inrichten, woonkamer

Zaji Kanamanjina

De woonkamer is na de gang doorgaans de eerste ruimte die mensen zien als ze bij je op bezoek komen. Het is ook de plek waar je de meeste tijd doorbrengt als je niet slaapt. Daarom is het belangrijk dat juist de woonkamer fijn, comfortabel en uitnodigend is.


In mijn werk als interieurontwerper en stylist zie ik vaak dezelfde inrichting fouten voorbij komen die een woonkamer minder prettig maakt om er te vertoeven. Vaak zijn deze fouten simpel op te lossen. Met een beetje planning vooraf kun je deze fouten makkelijk vermijden.


Hieronder deel ik de 12 meest gemaakte fouten bij het inrichten van de woonkamer en hoe je ze kan vermijden. In willekeurige volgorde!

12 Meest gemaakt fouten bij het inrichten van de woonkamer en hoe ze te vermijden Ilus Home Blog Nelly Gansekoele


1. De bank strak tegen de muur

De bank, meestal het grootste meubelstuk in de ruimte krijgt vaak de minste ruimte. De bank wordt vaak strak tegen een muur gezet. Het liefst nog in een hoekje gedrukt. Dat is jammer en kan je woonkamer ook kleiner doen lijken. Soms ontkom je niet aan deze plaatsing maar meestal kan het anders.


Heb je een rechthoekige woonkamer? Zet dan je bank zwevend in de ruimte. Zo kun je ook een natuurlijke afscheiding creëren tussen de verschillende zones in de woonkamer. Heb je genoeg ruimte om om de bank heen te lopen? Dan kun je misschien een kinderspeelhoekje of werkplek achter de bank maken. Is de ruimte wat beperkter? Dan kun je een smalle plank of sidetable achter de bank plaatsen.

2. Te grote of te kleine meubels

Het uitzoeken van meubels met de juiste formaat voor je ruimte is net zo belangrijk als de plaatsing ervan in de ruimte. Je wil geen te grote meubels in een kleine ruimte. Dit laat de ruimte nog kleiner ogen. Maar je wil ook geen kleinere meubels in een grote ruimte. Dan heb je veel te veel ruimte tussen de meubelstukken en dan lijkt de ruimte haast leeg.

Mijn tip is om op pad te gaan met de maten van je woonkamer als je meubels gaat uitzoeken. Meten is weten en dubbelchecken is altijd slim. Wanneer je nieuwe meubels gaat uitzoeken wil je altijd nameten of die meubels daadwerkelijk passen in de ruimte.

Mche Lee

3. De snoeren jungle

Echt een doorn in mijn oog. Ook bij mij thuis. De snoeren van al onze elektrische apparaten. Haal ze uit het zicht door ze achter kasten op te hangen met speciale clipjes. Gebruik een kabelgoot waar het kan. Soms kun je ze ook wegstoppen in een speciale plint.

4. Eerst de muurkleur kiezen

Heel veel mensen kiezen eerst de wandkleur en gaan daarna pas opzoek naar meubels. Of ze houden geen rekening met de meubel kleuren bij het uitzoeken van de verfkleur voor aan de wand. Mijn tip is om muurverf uit te zoeken nadat je je meubels hebt bepaald. Je kunt dan makkelijk met een stofstaal van je bank of fauteuil naar de verfspecialist of doe het zelf zaak om de bijpassende wandkleur te kiezen.

5. Niet voldoende verlichting

Voor een fijne sfeer is het belangrijk dat je de woonkamer goed kunt belichten. Soms heb je maar een lichtpunt aan het plafond in een woonkamer. In die gevallen moet je gewoon werken met extra armaturen. Mijn tip is om te werken met “laagjes”. Het beste resultaat krijg je als je een mix van de verschillende soorten verlichting gebruikt. Ik bespreek hier de belangrijkste 3 soorten.


Begin met de basisverlichting. Die spreiden het licht in alle richtingen en kunnen een hele ruimte verlichten. Denk aan de plafondlamp of (inbouw)spots. De plaatselijke verlichting geeft een gerichte bundellicht. Denk aan een leeslamp. Accentverlichting gebruik je om specifieke objecten uit te lichten. Denk aan een spot op een kunstwerk of plant. En als laatste heb je de sfeerverlichting. De naam zegt het al. Dit type verlichting zorgt voor de sfeer in de ruimte. Denk aan tafellampen en wandlampen.


Als je met de verlichting bezigt gaat zou ik je adviseren om waar mogelijk te werken met dimbare lampen. Zo kun je makkelijk in alle seizoenen je woonkamer fijn verlichten.

Vidar Nordly-Mathisen

6. Gordijnen niet goed opgehangen

Raambekleding is in het algemeen een onmisbare toevoeging in elk interieur. Ik zie vaak dat gordijnen net niet op de juiste manier worden opgehangen en dat is jammer. Te korte gordijnen of de gordijnroede, rail of railroede te laag opgehangen is een no-no. Dat maakt dat het plafond lager oogt.


Kies altijd voor gordijnen tot aan de vloer. Maak je je zorgen over warmte verlies bij gordijnen voor de verwarming? Kies dan voor rol of vouwgordijnen in de dag van het kozijn voor de privacy en overgordijnen voor de sfeer. De overgordijnen laat je dan altijd open hangen.


Kies voor twee gordijnpanelen zodat je aan weerskanten van het raam een gordijnpaneel hebt hangen. Dit zorgt dat het raam mooi “geframed” wordt.


Ga absoluut niet voor de “nep”-gordijn oplossing. Je weet wel van die strookjes stof die moeten ogen als een gordijnpaneel die niet dicht kunnen. Your not fooling anybody. Gewoon niet doen.

7. Accessoires overload

Als er overal waar je kijkt dingen staan of liggen oogt je woonkamer rommelig. Begin met een schifting maken tussen items die je echt mooi vindt om te bewaren en te laten zien. Ga daarna gelijke items groeperen. Door te groeperen maakt zo’n verzameling meer impact en registreert het oog het als één iets. Je hoeft ook niet al je favoriete items tegelijk tentoon te stellen. Je kunt er een aantal bewaren en rouleren. Zo lijkt het net alsof je steeds iets nieuws hebt staan zonder een gat te slaan in je budget.

8. Tv niet op een goede plek

Soms kom ik nog tv’s tegen die op onhandige plekken staan. In een onhandige hoek. Niet bij een bank waar je gezellig even kunt gaan zitten. Of gewoon te hoog geplaatst. Denk eraan dat de tv op oog hoogte opgehangen of neergezet moet worden. Je kunt ook altijd een tv ophangbeugel gebruiken die ook een zwenkarm heeft. Dit zal uitkomst bieden als je minder flexibel bent als het gaat om de plaatsing van de tv.

9. Niet genoeg ruimte voor je kopje thee of tijdschrift

Als je ergens komt en je kunt nergens je kopje thee of koffie neerzetten of de salontafel staat te ver weg is dat gewoon zeer onhandig. Zorg dat jij en je gasten genoeg plek hebben om spullen even neer te zetten. Naast de salontafel kun je denken aan bijzettafels en of sidetables. Je kunt ook kiezen voor een cluster van losse tafeltjes in plaats van één groot salontafel. Zo kun je altijd eentje dichterbij halen voor je drinkglas.

Kam Idris

10. Vloerkleed niet de juiste maat

Een vloerkleed heeft meerdere taken in het interieur. Het zorgt voor een aangenaam gevoel aan de voeten. Het helpt de akoestiek in de ruimte fijner te maken. Een vloerkleed kan de verschillende zitmeubels optisch met elkaar verbinden zodat het een knus eilandje vormt. Dat laatste kan alleen als de vloerkleed ook groot genoeg is.


Een vloerkleed dat amper groot genoeg is om onder de salontafel te liggen is te klein voor die plek. De vloerkleed moet zo groot zijn dat tenminste de voorpoten van de meubels die horen bij dat knusse eilandje het kleed aanraken of erop kunnen staan.


Ben je niet zeker van de maat? Pak je rolmaat en schilders tape en zet de maat van de vloerkleed uit op de plek waar het moet komen te liggen. Ben je helemaal gevallen voor een vloerkleed maar blijkt het te klein? Geen nood. Probeer te laagjes methode. Neem een grotere kleed en ze de kleinere vloerkleed erbovenop. Zo kun je ook geld besparen door een goedkopere onderkleed te kiezen.

11. Rommelige openkast

Een open vakkenkast is een veel geziene meubelstuk in de woonkamer. Maar al te vaak zie ik dat deze kasten volgepropt worden met van alles en nog wat. Zo’n vakkenkast moet je zien als zijnde een pronkkast. Een kast waar je je mooiste spullen in uitstalt.


Hou de kast zo luchtig mogelijk. Zet het niet te vol. Maak kleine groepjes van je mooiste interieuritems of vakantie herinneringen. Met een mand of doos met deksel kun je plek bieden aan de losse spullen die je wel bij de hand wil hebben maar niet zou willen uitstallen.

12. Geblokkeerde looproutes en of zichtlijnen

Als je niet goed nadenkt over de indeling van je woonkamer kun je soms meubels op onhandige plekken neerzetten. Denk goed na hoe de flow van de ruimte is. Waar zijn de looproutes? Kun je makkelijk komen waar je moet zijn zonder halsbrekende toeren uit te halen? Maak je optimaal gebruik van de zichtlijnen? Kun je die mooie tuin of uitzicht niet zien omdat daar net een bank of kast voorstaat?

Je weet nu hoe je deze meest gemaakte fouten kunt herstellen en vermijden. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met je eigen woonkamer? Ik heb een checklist voor je waarmee je in 8 makkelijke stappen je eigen moodboard maakt. Het is gratis en makkelijk aan te vragen via de knop hieronder.

Over de auteur

Nelly is de oprichter van Ilus Home. Zij ontwerpt persoonlijke interieurs voor drukbezette professionals door hun woonstijlen samen te brengen tot een geheel.

Laat een reactie achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


 Schrijf je in voor de Ilus Home nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al ons interieur nieuws!