mei 24

0 comments

25 tips om kinderspeelgoed efficiënt op te ruimen

By Nelly

mei 24, 2019

Opbergen, Tips & Tricks

25 tips om de strijd tegen het kinderspeelgoed te winnen

Bijna dagelijks (bijna) je nek breken over poppen, bouwblokken, slijm potjes, boeken, spelletjes, ballen, autootjes en meer. Twee minuten nadat je het speelgoed van kindlief hebt opgeruimd draai je je om en lijkt het net alsof ze zich met factor 20 hebben vermenigvuldigd. Als je je huis deelt met kinderen onder de 13 zul je dit zeker wel herkennen.


De eeuwige strijd tegen het kinderspeelgoed. Hoe zorg je dat je er niet in om komt? Hoe berg je het speelgoed mooi, handig en efficiënt op? Hoe zorg je dat je huis niet op een speelgoedzaak gaat lijken? In deze blog krijg je van mijn 25 tips om de strijd tegen het speelgoed te winnen.


We gaan natuurlijk niet al het speelgoed de deur wijzen laten we eerlijk zijn. Speelgoed is goed voor de ontwikkeling van onze kinderen. Ik geef je hieronder mijn top tips om kinderspeelgoed efficiënt op te ruimen.


Houd grip op kinderspeelgoed in huis met deze tips

1.

Bewaar het speelgoed in een kast met deurtjes.

2.

Bewaar het speelgoed in dozen en manden met een deksel.

3.

Heeft je kast geen deuren? Doe dan het speelgoed in dozen of manden en dan in de kast zodat ze toch uit het oog zijn.4.

Gebruik doorzichtige dozen met deksel om het speelgoed in op te ruimen. Label de dozen zodat je weet wat erin zit.5.

Verzamel al het kleine speelgoed en knutselmateriaal en doe ze per soort in een pot of bak.6.

Zorg dat al het speelgoed een plek heeft waar het hoort. Dat maakt het opruimen makkelijker. A place for everything and everything in its place.7.

Las een “tijdelijke” speelgoed STOP in. Geen speelgoed meer kopen of vragen voor verjaardagen. Mijn kids zijn binnen 4 maanden van elkaar jarig. In die 4 maanden zitten ook de december feestdagen. Je kunt begrijpen dat wij op den duur ook niet meer weten wat me met al die cadeaus moeten.8.

Deze sluit mooi aan bij de vorige. Vraag of geef in plaats van cadeaus, belevenissen. Wat vindt je kind tof om eens te doen of wat zouden ze willen ondernemen. Ga voor de experience en creëer samen herinneringen.9.

Koop minder speelgoed.10.

Bewaar een gedeelte van een set. Als je bijvoorbeeld een blokken set hebt van 100 stuks kun je een gedeelte apart houden. Een baby zal niet spelen met een 100-delige blokken set.11.

Gebruik het speelgoed rotatie systeem. Dat is wanneer je een gedeelte van het speelgoed bewaard en om de zoveel tijd weer tevoorschijn haalt. Dan haal je het andere gedeelte weer weg en bewaar je die tot je weer gaat ruilen. Zo lijkt het net of er elke keer weer nieuw en interessante speelgoed is. Klik op de knop hieronder om de speelgoed rotatie checklist te ontvangen.


Speelgoed Rotatie Checklist

Klik op de knop om de speelgoed rotatie checklist te ontvangen.


12.

Leer kids vanaf jongs af aan om zelf hun speelgoed op te ruimen. Maak er een spelletje van. Zing een lied en ruim op of kijk wie het snelst kan opruimen.13.

Bewaar het speelgoed soort bij soort. Alle boeken bij elkaar, alle verkleedkleren bij elkaar enz.14.

Label dozen en manden. Gebruik icoontjes en plaatjes voor hele jonge kinderen en naam labels voor kids die al kunnen lezen.15.

Zet het speelgoed op de juiste hoogte zodat ook de kleintjes makkelijk erbij kunnen om het te pakken zonder alles overhoop te halen. Na het spelen kunnen ze het speelgoed ook weer makkelijk opbergen. Help ze een positieve ervaring te hebben bij het opruimen.


kleurrijk speelgoed op een witte achtergrond


16.

Prop je dozen, manden en planken niet te vol. Overvolle planken hou je minder makkelijk netjes. Bij het pakken ligt elke keer alles op de grond.17.

Hou het simpel. Maak het voor jezelf en je kids makkelijk en snel om op te ruimen. Het is niet handig als de kinderen na het spelen overal moeten zoeken naar de plek waar elk stuk speelgoed opgeborgen moet worden.18.

Gebruik slimme opberg oplossingen. Soms is het een kwestie van omdenken. Gebruik bijvoorbeeld een schoenen opberger voor aan een deur om speelgoed in te bewaren. Zo zijn er nog meer alledaagse dingen die je kunt inzetten als speelgoed opberger.19.

Heb je veel knutselspullen? Verzamel ze op één plek. Gebruik een lade verdeler om een plek te creëren voor al die kleine losse spullen.20.

Bedenk wat een kind echt nodig heeft. Een kind heeft geen 57 knuffels nodig. Een kind heeft meestal 1 of 2 favorieten. Naar de rest wordt niet eens meer gekeken. Maak de keuze om dit soort speelgoed tot een maximaal aantal te houden. Dus 3 knuffels of ballen i.p.v. alle 12. Heb je er meer dan kun je die bewaren als vervanging of als iets kwijtraakt.21.

Maak geld met je speelgoed! Verzamel het speelgoed wat nog in topconditie is maar waar niet meer mee gespeeld wordt. Die kun je allemaal gaan verkopen. Ga samen met je kids op een rommelmarkt, kleedtjesmarkt of braderie staan. Verkoop je overtollig speelgoed en verdien zo extra geld.

22.

Ga online je speelgoed verkopen via Marktplaats of Facebook marketplace. Dit werkt weer goed met oudere kinderen. Laat ze de foto’s maken en onderzoeken wat een goede prijs is om te vragen. Je kunt ze ook gelijk leren onderhandelen. Je leert je kids the value of money en ze hebben er nieuwe life skills by.

23.

Gebruik de one in one out regel. Krijgt je kind iets nieuws dan moet er ook weer iets waar ze niet meer mee spelen eruit. Weggeven, verkopen of naar de kringloop ermee.

24.

Richt een speelkamer in. Heb je genoeg ruimte in huis? Richt een ruimte in als speelkamer. Zorg voor een goed opbergsysteem en maak afspraken met je kinderen over het gebruik van de ruimte. Zoiets als alleen in die ruimte spelen en als je klaar bent met spelen alles weer netjes opruimen.

25.

Kies voor “slimme” meubels. Gebruik multifunctionele meubels als stijlvolle opbergplekken. Denk aan een poef met een opberg vak, een vintage kist waar je speelgoed in kan opbergen en waar je ook op kunt zitten. Wat dacht je van de good old klep bank. Allemaal voorbeelden van “slimme” meubels met verborgen opberg plekken.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren om aan de slag te gaan met de speelgoedberg in jouw huis. Welke tips ga jij gelijk uitproberen?


Volg mij op Facebook en Instagram voor meer tips voor je interieur.

Over de auteur

Nelly is de oprichter van Ilus Home. Zij ontwerpt persoonlijke interieurs voor drukbezette professionals door hun woonstijlen samen te brengen tot een geheel.

Laat een reactie achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


 Schrijf je in voor de Ilus Home nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al ons interieur nieuws!