mei 17

0 comments

6 tips om de juiste verfkleur te kiezen

By Nelly

mei 17, 2019

Tips & Tricks, Verf

Je kent dat wel. Je hebt al heel wat jaren dezelfde kleur verf op de wand. Of je bent net verhuisd en moet verfkleuren kiezen voor alle vertrekken in huis. Je hebt totaal geen inspiratie dus grijp je naar de good old 25 liter emmer RAL 9010 verf. Alle wanden en het plafond krijgen een frisse laag witte verf. Mocht je echt voor wat anders willen gaan heb ik hier een aantal tips voor je om de juiste verfkleur te kiezen voor jouw interieur.


1. De Ruimte

Bedenk eerst voor welke ruimte je verfkleuren gaat kiezen. Wat voor functie heeft deze ruimte? In een slaapkamer wil je wegblijven van kleuren die energie opwekken. Daar wil je doorgaans kiezen voor rustgevende kleuren.

2. Het Licht

Hou ook rekening met de hoeveelheid natuurlijklicht wat naar binnen komt. In een ruimte waar veel natuurlijk licht binnenkomt kun je vaker kiezen voor wat donkere kleuren. Heb je een ruimte waar weinig tot geen natuurlijk licht binnenkomt dan is het verstandig om te kiezen voor een lichtere kleurenpallet.

6 tips om de juiste verfkleur te kiezen

3. De Kleurencirkel

Een handige tool bij het kiezen en combineren van verschillende kleuren is de kleuren cirkel. In deze kleurencirkel worden 12 kleuren onderscheiden. De ene helft zijn warme kleuren en de andere helft zijn koude kleuren. De cirkel wordt opgedeeld in primaire, secundaire en tertiaire kleuren.


Primaire              Deze kleuren kun je niet maken maar je kunt er de rest van de kleuren mee maken.

                               Rood, Blauw en Geel

Secundaire         Deze kleuren krijgt je als je twee primaire kleuren met elkaar mengt.

Tertiaire               Als je een primaire kleur mengt met een aangrenzende secundaire kleur krijg je een tertiaire kleur.


Complementaire kleuren

Kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de cirkel zijn tegengesteld maar creëren het perfecte contrast. Die worden complementaire kleuren genoemd. Dit zijn kleuren zoals violet en geel, of oranje en blauw. Complementaire kleuren zijn samen heel intens en zijn erg geschikt voor blikvangers.

Ton sur ton kleuren

Naast elkaar liggende kleuren passen ook goed bij elkaar. Dit noem je ook wel ton sur ton kleuren. Creëer binnen een kleur een kleurverloop door te kiezen voor dezelfde tonen of tinten. Zoals geel en oranje.


Triade

Triadische kleuren komen uit de hoeken van een gelijkzijdige driehoek. Deze kleurencombinatie is levendig en energiek, het heeft wel een balans nodig. Bijvoorbeeld blauw gecombineerd met geel.


Gesplitst

Wanneer je complementaire kleuren splitst, worden ze samen minder hard. Kies hierbij dus niet voor de kleur recht tegenover de complementaire kleur, maar ga voor de tertiaire kleuren ernaast.

4. Luister naar de professionals

Om kleuren uit te zoeken en te combineren heb je wat oefening nodig. Gelukkig hebben verffabrikanten hele handige kleurenpaletten samengesteld die heel mooi met elkaar combineren. Mijn tip voor de beginner is om te kiezen uit de voorgeselecteerde kleuren thema´s die fabrikanten uitbrengen. Zij hebben er een echte studie op los gelaten dus die kleuren passen altijd goed bij elkaar.

5. Testpotjes

Heb je een bepaalde kleur voor ogen? Kijk of je daar testpotjes van kunt vinden. Je hebt ze van verschillende merken. Verf een vlak op de muur die je een kleurtje wilt geven om te zien hoe het staat. Wil je niet gelijk op de muur verven? Neem dan een stuk papier van minimaal 300gr (anders bloed de verf erdoorheen) en kwast daar de kleur op. Laat het drogen en plak het papier op de wand die je wilt verven.

6. Kleurkaarten

In de bouwmarkten vind je op de verfafdeling van die kleurkaarten zoals hieronder afgebeeld. Gebruik deze als inspiratie. Als je een kleurkaart vindt met kleuren die je aanspreken kun je dit gebruiken om kleuren uit een kleurenfamilie uit te kiezen. Kies de lichtere kleuren van de pallet als je basiskleur en een donkere kleur als accentkleur. Die accentkleur hoeft niet per se op een muur maar mag ook op een meubelstuk in de ruimte komen.

Naar mate je meer experimenteert met kleur hoe moediger je wordt. Je hoeft dus niet altijd voor wit te gaan. En bedenk dat het maar verf is. Je kunt die ene muur altijd weer overschilderen als je er echt niet blij mee bent.


Ga jij de volgende keer ook voor kleur?


Volg je me al op Instagram of Facebook? Kom eens langs en laat een berichtje achter of stel een vraag.

Over de auteur

Nelly is de oprichter van Ilus Home. Zij ontwerpt persoonlijke interieurs voor drukbezette professionals door hun woonstijlen samen te brengen tot een geheel.

Laat een reactie achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


 Schrijf je in voor de Ilus Home nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al ons interieur nieuws!