november 16

0 comments

Hoe je galm in de woonkamer kunt verminderen

By Nelly

november 16, 2020


White wall with art and plants on a shelve

Manja Vitolic

Je kent ze vast wel. Van die woonkamers waar het je gelijk bij binnenkomst om je oren galmt. Vaak is die woonkamer ook leeg of bijna leeg. Een woonkamer wat hol klinkt is geen fijne ruimte om langere tijd in te vertoeven. Het kan bij sommige mensen zelfs vermoeidheid en of hoofdpijnklachten veroorzaken. Om een gezellig en uitnodigende woonkamer te hebben moet de akoestiek goed in orde zijn.


Hoe komt het dat een ruimte galmt? Gladde en harde oppervlakken in een ruimte zorgen voor weerkaatsing van geluidsgolven. Dat resulteert in een soort storende echo. Gladde en harde oppervlakken heb je vaak in overvloed in een woonkamer. Denk aan grote raampartijen, glad gestucte muren en vloeren van hard materiaal. Dit alles bij elkaar kan zorgen dat je woonkamer hol klinkt. Door het toevoegen van zachte materialen in de ruimte kun je galm aanpakken. Zachte materialen absorberen geluidsgolven en dragen bij aan een fijne akoestiek in de woonkamer.


In deze blogpost geef ik je een aantal tips om galm in je woonkamer te verminderen.


Grote ruimtes opdelen

Heb je een grote open ruimte? Maak verschillende hoekjes door de ruimte op te delen. Ensuite deuren zijn hier een goede manier voor. Je kunt ze tegenwoorden in allerlei uitvoeringen krijgen. Van traditioneel tot de o zo populaire zwart stalen afwerking. Je kunt ook roomdividers of open kastsystemen gebruiken om inzetten om te zorgen dat je woonkamer niet hokkerig aanvoelt.

Raamdecoratie

Het toevoegen van textiel raamdecoratie is een hele goede manier om het geluidsgolven weerkaatsing via raampartijen tegen te gaan. Ga voor mooie (vouw/rol) gordijnen, inbetween gordijnen of vitrages.

Orlova Maria

Vloerkleden

Als je harde materialen op de vloer hebt liggen zoals parket, laminaat of plavuizen kun je last hebben van galm. Door vloerkleden te gebruiken kun je de galm doorbreken. Extra fijne bijkomstigheid is dat je een lekker warm en zachte plek hebt voor je voeten.


Stoffen meubels

Wanneer je meubels gaat uitkiezen voor je woonkamer denk aan stoffenbekleding. Wil je graag een lederen bank of een fauteuil gebruiken? Ga dan voor sierkussen en een plaid voor erbij. Dat helpt geluiden te weerkaatsen.

Accessoires gebruiken

Zoals ik hierboven al benoemde kun je sierkussens en een plaids gebruiken om galm tegen te gaan doordat ze geluidsabsorberend werken. Er zijn nog meer accessoires die je kunt toevoegen aan je interieur om galm te verminderen. Planten zijn hier een voorbeeld van. Ook kun je geluidsabsorberende panelen of akoestische schilderijen aan de wand hangen. Zoek je nog naar andere creatieve wand ideeën die helpen bij galm? Je kunt wandkleden en of macramé objecten gebruiken. Voor elke stijl is er wel iets te vinden.

Prudence Earl

Akoestisch behang

Geluiddempend of akoestisch behang is een extra dik soort behang die je kunt inzetten in ruimtes die hol klinken. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen. Van overschilderbare glasweefselbehang tot 3D muurbekleding met foam achtige vulling. Je kunt ook kiezen voor textiel behang. Akoestisch behang helpt door geluidsdemping. Het heeft ook als voordeel dat het oneffenheden in wanden kan opvangen zodat het een mooie afwerking krijgt.

Wil je binnenkort je woonkamer een make over geven maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is maken van een moodboard een goede eerste stap. Ik heb een handige checklist moodboard maken voor je gemaakt. Je kunt dan gelijk aan de slag.

Over de auteur

Nelly is de oprichter van Ilus Home. Zij ontwerpt persoonlijke interieurs voor drukbezette professionals door hun woonstijlen samen te brengen tot een geheel.

Laat een reactie achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


 Schrijf je in voor de Ilus Home nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al ons interieur nieuws!