april 22

0 comments

In 10 stappen je woonkamer inrichten

By Nelly

april 22, 2022


Je woonkamer heeft zijn beste tijd gehad. Het is nu een allegaartje geworden van verschillende meubels die niet echt een geheel vormen. Misschien ga je verhuizen en wil je in je nieuwe woning gelijk goed aan de slag met de woonkamer.

Je woonkamer een nieuwe look geven is natuurlijk super leuk. Maar voordat je naar de bouwmarkt rent voor een 10 liter emmer RAL9010 verf heb ik een aantal tips voor je. Met mijn 10 tips maak je een goed doordacht plan voor de make over van je woonkamer. 

woonkamer met een bruine bank een zwarte staande lamp een marmeren salontafel


1. Woonwensen helder

Voordat je aan de slag gaat met meubels uitzoeken en verfkleuren kiezen voor je woonkamer make over is het slim om even te gaan zitten en een plan te maken. Bedenk eens goed hoe je de woonkamer gaat gebruiken en wat je daarvoor nodig hebt.


Moet er een speelplek komen voor de kinderen? Wordt een hoekje van de kamer omgebouwd tot werkplek? Wat voor wensen heb je nog meer? Zet het allemaal goed op papier dan heb je een helder beeld van je woonwensen.

2. Bepaal je interieurstijl

Heb je al duidelijk welke interieurstijl je hebt? Wil je dezelfde stijl aanhouden of ben je er eigenlijk op uitgekeken en toe aan wat anders? Moet je voor deze make over de interieurstijlen van jezelf en je partner samenvoegen tot iets nieuws?

Je kunt op Pinterest terecht om te snuffelen tussen al die mooie plaatjes om zo te zien wat je aanspreekt. Kijk ook eens in woonbladen voor inspiratie. Verzamel wat je aanspreekt en zie welke stijl daaruit rolt.

3. Een goede basis

Maak een schets op papier van hoe je indeling nu is en hoe het moet worden. Heb je nog een bouwtekening of een plattegrond van de makelaar? Gebruik deze om je op weg te helpen. Het hoeft niet eens allemaal netjes op schaal. Als het maar duidelijk is waar welk meubelstuk gaat komen.

4. Je moodboard maken

In je moodboard ga je al je ideeën visueel maken. Je haalt ze uit je hoofd en zet ze op papier. Er zijn verschillende manieren om een moodboard vorm te geven. Wil je lekker old school aan het werk gaan met knippen en plakken? Dan heb je wat woonbladen nodig voor inspiratie.

Je kunt ook je moodboard digitaal maken met een fotobewerkingsprogramma zoals photoshop of een online grafisch ontwerp programma als Canva.

5. Money, Money, Money

Wanneer je een make over overweegt moet je een goed beeld hebben van je financiën. Hier komt het maken van een budget goed van pas. Wat gaat je project kosten aan materiaal en eventueel vakmensen.
De kosten van een paar liter verf is doorgaans goed te doen. Maar ga je meer richting verbouwen dan is het erg belangrijk om te weten wat de kosten zullen zijn.

6. Kleur bekennen

Het werken met een kleurenpallet is heel handig wanneer je een make over plant. Zo weet je zeker dat je woonkamer een geheel gaat vormen met de rest van het huis. Op Pinterest vindt je heel veel kleurenpaletten waar je uit kunt kiezen.

 
Misschien heb je al een bepaalde verfkleur in gedachten. Kijk even of de fabrikant andere kleuren aanraad die je samen kunt gebruiken.

7. Meubels kiezen

Nu ben je bij een van de leukste stappen beland. Je gaat de meubels uitzoeken die je voor je woonkamer wilt gebruiken. Misschien gebruik je de meubels uit de oude situatie. Of misschien komen er wat nieuwe meubels bij.


Handig is wel om voordat je gaat shoppen even stil te staan bij je ruimte en de indeling die je graag wilt hebben. Passen je oude meubels in de nieuwe situatie? Hoe groot mag bijvoorbeeld de bank worden. Wanneer je dat allemaal op een rijtje hebt kun je lekker gaan shoppen.

woonkamer

8. Let there be light

Licht is alles bepalend voor een ruimte. Heb je de muren nog zo’n mooi kleur gegeven als je het niet goed kunt zien is dat toch jammer.

Ga na waar je kunstlicht nodig hebt in de kamer en zoek daar de juiste lampen (lichtarmaturen) bij. Een ruimte moet een mix van de volgende drie soorten licht hebben voor de optimale sfeer en gezelligheid. Direct, indirect en diffuus licht.

Bij direct licht schijnt het licht rechtstreeks op een oppervlak. Bij indirect licht wordt het licht weerkaats door de omgeving. Bij diffuus licht wordt de ruimte overal evenveel belicht zonder harde schaduwvorming of reflectie.

9. Make it pretty

Heb je de grote meubels uitgezocht dan is het tijd om iets kleiner te gaan werken. Je mag nu aan de slag met het verzamelen van de accessoires die je ruimte die finishing touch geven. Denk aan woondecoratie, wanddecoratie en niet te vergeten planten.

10. Verf en behang

Bij deze stap heb je je eerder gemaakte kleurenpalet nodig. Nu ga je de uiteindelijke verf kleuren opzoeken. Ik vindt dat het fijner werkt als ik aan het einde van het proces de verfkleuren uit kies. Het is namelijk makkelijker een verfkleur bij een bank of grote meubelstuk aan te passen als andersom.

Wanneer je mijn 10 stappen volgt heb je een goed plan van aanpak om je woonkamer make over tot een succes te maken. Kom je er niet helemaal uit of schakel liever een professional in om je te helpen bij het ontwerpen van je droom huis? Neem dan hier contact met me op.

Over de auteur

Nelly is de oprichter van Ilus Home. Zij ontwerpt persoonlijke interieurs voor drukbezette professionals door hun woonstijlen samen te brengen tot een geheel.

Laat een reactie achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


 Schrijf je in voor de Ilus Home nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al ons interieur nieuws!